Значителното намаляване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания здравните

...
Значителното намаляване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания здравните
Коментари Харесай

Обрат в борба с грипа: Край на ограничителните мерки в пет области

Значителното понижаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни болести  здравните управляващи оповестиха преустановяване на действието на противоепидемичните ограничения в областите София, Хасково, Пловдив, Смолян и Бургас .

В област Хасково заболеваемостта е спаднала до 178 на 10 хиляди души доста под епидемиологичния предел от 255 на 10 хиляди души. Това разрешава отпущането на подхванатите краткотрайни ограничавания, включващи и преустановяването на присъственото образование в образователни и детски заведения.

РЗИ-Смолян регистрира спад на случаите на остри респираторни болести до 172,55 на 10 000 души. Грипната зараза, оповестена на 18 януари, се приключва с помощта на дейния контрол и ограниченията, взети от здравните органи.

В област Пловдив заболеваемостта измежду учениците е намаляла най-значително, като доближи 488 на 10 000, като се регистрира и спад при децата от 0 до 4 години. Това открива пътя към отпадането на всички въведени ограничения и връщането към нормалния темп на живот.

В Бургаска област решението за преустановяване на грипната зараза идва след вписване на забележителен спад на заболелите, което бе доказано на следващото съвещание на Регионалния щаб за битка с грипа и острите респираторни болести.

Въпреки позитивните трендове здравните управляващи остават бдителни и не престават да правят деен контрол над заболеваемостта, изключително в подтекста на оповестеното на министър Христо Хинков, че в София-град няма да се афишира грипна зараза заради понижаване на случаите.

Тези ограничения и решения са основни за гарантиране на здравето и благополучието на популацията , като в същото време се стремят към възобновяване на нормалния обществен и стопански живот в районите.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР